« Din bal
En blogg om allt inför din bal

5 saker du inte visste om e-cigaretter

De allra flesta som röker började i tonåren. Det är då man börjar i regel och har man klarat sig förbi gymnasiet utan att tända en cigarett så är det inte troligt att man någonsin börjar. Vanliga cigaretter har på senare år fått en konkurrent av e-cigg. En elektronisk cigarett med E-juice som går att ladda upp. Men vad vet du om e cigg? Här får du 5 fakta du kanske inte hade en aning om:

  1. Det är 18-årsgräns för att köpa e cigg.
  2. Rökförbudet som trädde i kraft 2019 gäller även e-cigaretter.
  3. Det är inte rök som kommer ur din e cigg, det är ånga. 
  4. E cigg är en modern uppfinning från Kina.
  5. Det blir billigare att vejpa än att röka vanliga cigaretter. 

Uppfanns i Kina

Det var en apotekare vid namn Hon Lik som uppfann e cigg. Den började inte säljas förrän 3 år senare och då bara i Kina. Det dröjde ända till runt år 2005-2006 tills den började dyka upp i övriga världen. Redan från start har e-ciggen varit väldigt kontroversiell. Den passade inte riktigt in i de kategorier som fanns - Konsumentprodukt, tobaksprodukt eller läkemedel. Detta till trots så valde myndigheter att klassa den som en slags tobaksprodukt och det betyder att e-cigg nu faller under samma regler som andra produkter som innehåller tobak. 

Nyttigare än att röka

Det råder en viss tveksamhet när det gäller hälsofrågor och e ciggen men det är helt klart bättre att vejpa än att röka. Det är inte själva nikotinet som gör störst skada vid rökning utan det faktum att du drar ner rök i lungorna som är värst. 

9 Jul 2020