« Din bal
En blogg om allt inför din bal

Välj rätt brudklänning till din kroppstyp

Brudklänning är en klänning som uteslutande används i samband med bröllop eller vigsel. Vitt är numera den traditionella färgen för brudklänning, men även pastellfärger som krämvitt, champagne och blekrosa förekommer. Det anses dock inte vara ett etikettsbrott att välja en klänning i en helt annan färg och även klänningar med inslag av blått, rött och svart förekommer. – Wikipedia

 

En bröllopsklänning finns i mängder av olika utföranden. Om du är ute efter att köpa en så är det bra att faktiskt veta vad det finns för olika skärningar. Din kroppstyp bör passa med klänningens skärning.

A-linje

Detta är en klänning med snål linje upptill och klocklinje nedtill, form som ett stort A. Påminner om en empireklänning fast denna har sin skärning i midjan. Själva A-linjen kom till hos Dior på 50-talet, och har återkomit flera gånger sedan dess. Denna passar de flesta kroppsformer.

Prinsesskärning, påminner om A-linjen men är åtsittande med bystsömmar och ger en slank linje över magen. En flik fram som ser ut som ett V. Denna skärning uppfanns redan 1863. Passar de flesta kroppsformer.

Andra typer av skärningar är empire, sitter tight över bysten, rak utställd kjol och skuren under bysten. Passar brudar med bred midja.

Det finns även sheath, sjöjungfru och ball gown typer av skärning på brudklänningar.

11 Mar 2019