« Din bal
En blogg om allt inför din bal

Vett och etikett på balen

Etikettregler är regler för umgänge människor emellan. Etiketten skiljer sig mellan olika kulturer och tidsåldrar. Takt är ett begrepp för visande av omdöme och hänsyn i sociala relationer. Takt innebär att man inte gör intrång på andra människors heder eller personliga integritet. Det är en viktig del av social kompetens. – Wikipedia


En bal kommer med vissa vett och etikett regler. Först och främst är det vad du ska ha på dig. Egentligen är det sagt att det är frack och hellång balklänning som gäller, men nu för tiden är detta relativt flexibelt. Dock bör man inte komma i jeans till en bal! När det gäller att skåla med varandra så gäller det att killen vänder sig till sin bordsdam, lyfter glaset med höger hand i foten, tittar på henne och säger skål. När hon ger en nick eller svarar så kan du dricka. Tjejer får skåla, men bör vänta på att herren gjort det första gången.
När det gäller att dricka ur glasen som står på bordet, så dricker du från höger till vänster. Besticken används enligt principen "utifrån och in". Ytterst ligger således besticken till förrätten.

10 Sep 2018