« Din bal
En blogg om allt inför din bal

Vårbal

Nu på våren anordnas många studentbaler och traditionen sträcker sig långt bak i tiden. På Wikipedia kan man bland annat läsa detta:

Inom svenskt studentliv är vårbalen en given tradition sedan 1800-talet. Vid vårbalen är klädseln högtidsdräkt. Före vårbalen samlas man ofta och tar en drink innan man gemensamt tar sig till festlokalen. Efter en stor middag med tal och allsånger är det pardans till orkester, ofta ett storband. Ibland kan det hända att man vid middagen har förberett sig genom att i förväg fråga om lov. Namnen på de man ska dansa med skriver man upp i ett speciellt dansprogram som finns för varje deltagare vid bordet.

Kvällen före vårbalen hör till det till traditionen i flera studentstäder att herrarna sjunger serenader för sina vårbalsdamer.

Det sägs att den första vårbalen i Uppsala, och i världen, anordnades på den äldsta av nationer, Södermanlands-Nerikes nation som har anor ända tillbaka till 1595.

Även den som inte studerar på högskola eller universitet kan ha tur och bli medbjuden av en studerande, som sällskap, och då få chansen att uppleva denna tradition. Det brukar vara ett minne för livet!

10 May 2018